viernes, 17 de diciembre de 2010

Banner

martes, 14 de diciembre de 2010

Primera Fase : Recerca sobre Rousseau- Aitana Peris Canovas

PRIMERA FASE: RECERCA SOBRE ROUSSEAU


Jean-Jacques Rousseau fou un escriptor, filòsof i músic que va nàixer a Ginebra,Suïssa el 28 de Juny de 1712 i va morir a Ermenonville, França el 2 de juliol de 1778. A més d’estos paíssos, va viure també a Inglaterra durant 2 anys(1765-1767)
                                    
Entre les obres més importants es troben:“Júlia”, “Discurso sobre el orígen de la desigualdad entre los hombres”, “Emilio, o de la Educacion”, “El contrato social”.
                                                
Aquestes dos ultimes obres, l’enfrontaren amb la societat de la seua epoca: En el Emilio defen que l’home es bo per naturalea i que la societat el corrompeix; en el Contrato social defenia la soberania del poble i la Republica com a forma perfecta de govern, es a dir, va sembrar la llavor  de la Revolucio Francesa. Per aquestes idees el van desterrar de França.
 El seu amic Hume el va acollir en Inglaterra on va viure amb Thérèse al camp durant dos anys, aillats, perqué la majoría dels inglesos el tenien com a un loco, roín i perillós home que viu en pecat amb la seua novia. En 1770 li permeteixen tornar oficialment a França amb la condició de que no publique res mes.

Entre les qualitats personals de Rousseau destaca el seu caràcter inestable i difícil a causa de la seua manía persecutòria.
Rousseau és un dels autors fonamentals de la Il.lustració. Els il.lustrats pensaven   que la raó humana era fonamental per al progrés. Rousseau es considera un crític de la il.lustració perquè pensava que el desenvolupament de l’art i la ciència no varen contribuir a un desenvolupament moral positiu: per a ell, lo natural és lo racional.


Rousseau planteja, entre altres la necessitat de tornar a les xicotetes agrupacions socials. Segons ell, el poble deu governar per si mateix i supon que tal cosa sols pot aconseguir-se en una societat lo suficient-ment menuda per a que tot el poble puga acudir a la assamblea.
Actual-ment existeixen sectes i comunes en les quals els seus membres posen les normes que creuen i tenen una manera de viure particular. Als anys 60, el moviment hippie proposava aquest tipo d’agrupacions.

MOVIMENT HIPPIE

Els hippies van optar per una vida on la comunitat i la cooperació eren l’únic govern.

Encara que molts els han relacionat amb l’anarquisme, mai han tingut ninguna ideología política ni religiosa; optaven per prendre de diferents religions la que més s’apropara al que ells perseguíen, jugant un paper important la meditació.

La seua ideología està basada en la pau, l’amor i la llibertat i la seua filosofía es apropar-se a la natura i anyunyar-se de la societat consumista i capitalista.

Solen vestir amb roba feta per ells mateix, ampla i amb colors molt forts; tambè afegíen a la seua vestimenta tradicional les flors naturals o els colgants fets amb fusta o coco, de símbols dels índis americans o el de la pau.

Alguns porten rastes al pel i tots el duen llarg.

Generalment, fumaven substancies al·lucinògenes com la marihuana o el hachís.

Odíen la violència, ja que solen ser pacifístes i solen escoltar música amb missatges a favor de la pau, la llibertat i la justícia.

Tal vegada, el millor resum del que fou aquest moviment, siga John Lennon, amb la famosa cançó “Imagine”: “Imagina no tindre possessions, em pregunte si pots, no hi ha necessitat per a l’egoísme i la fam, una fraternitat de l’home. Imagina tota la gent compartint el mòn”.



Els il.lustrats i els prínceps del poble 1ª Fase - Aitana Peris Cánovas.

PRIMERA FASE: RECERCA SOBRE ROUSSEAU

1- Una recerca amb informació básica sobre l’ilustrat que se li ha indicat.

a) Qui és, on va nàixer i viure.
-Jean-Jacques Rousseau fou un escriptor, filòsof i músic que va nàixer a Ginebra, Suïssa el 28 de Juny de 1712 i va morir a Ermenonville, França el 2 de juliol de 1778. A més d’estos paíssos, va viure també a Inglaterra durant 2 anys(1765-1767)

b) Quines són les seues aportacions mes importants i/o les seues qualitats personals mes destacades?
-Entre les obres més importants es troben: “Emilio, o De la educación”, “El contrato social”, “Júlia”, “Discurso sobre el orígen de la desigualdad entre los hombres”.
Entre les qualitats personals de Rousseau destaca el seu caràcter inestable i difícil a causa de la seua manía persecutòria.

c) Ha tingut que enfrontar-se a alguna classe de conflictes per raó de les seues idees o maneres de viure? Amb quí? Com s’ha resolt o finalitzat?
- La publicació de “El Emilio o De la educación” i de “El contrato social” li crea molts conflictes fins al punt de que el desterren de França. El seu amic Hume el va acollir en Inglaterra on va viure amb Thérèse al camp durant dos anys, aillats, perqué la majoría dels inglesos el tenien com a un loco, roín i perillós home que viu en pecat amb la seua novia. En 1770 li permeteixen tornar oficialment a França amb la condició de que no publique res mes.

2-Redactar una breu argumentació per justificar per què l’il•lustrat és el més il•lustre.

-Rousseau és un dels autors fonamentals de la Il.lustració. Els il.lustrats pensaven que la raó humana era fonamental per al progrés. Rousseau es considera un crític de la il.lustració perquè pensava que el desenvolupament de l’art i la ciència no varen contribuir a un desenvolupament moral positiu: per a ell, lo natural és lo racional, ja que considerava que l’home és bò per naturalea i la civilització el corrompeix.

miércoles, 8 de diciembre de 2010

treball pel·licula" Las amistades peligrosas" Aitana Peris Cánovas

1-) Madame de Merteuil i Madame de Tourvel representen en la pel·lícula dos models de dona
oposats. Mostra aquesta oposició tot i indicant els trets o característiques de cadascuna d’elles.
-La marquesa de Merteuil és una dona molt manipuladora, egoísta i enrevessada que sols busca el seu benefici i no li importa el que haja de fer per aconseguir-ho.
-Madame de Tourvel és una dona molt inocent, honesta i bona que no vol fer mal a ningú.

2-) La sexualitat és una de les parcel·les de la vida humana on s’inicia l’alliberament al s.XVIII.
Indica almenys 3 elements que indiquen aquest canvi a la moral sexual en l’época moderna.
- Igualtat entre els dos sexes
- Incorporació de la dona al món laboral.
- Igualtat d’oportunitats als xiquets i les xiquetes.

3-) Quina dona de les que hi apareixen a la pel·lícula et sembla més moderna, més d’acord a
l’esperit de les Llums? Madame de Merteuil, Madame de Tourvel, Cécile de Volanges, sa mare...?
Justifica la teua resposta.
 Pense que la dona més moderna de totes les que ixen en la pel·lícula és Madame de Merteuíl, perqué
 és la que millor representa el carácter reformista i progressista de l'época.

4-) Per qué suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont seduïr a Madame de Tourvel, tal i
com li propossa Madame de Merteuíl? Recorda els seus trets.
 Seduir a Madame de Tourvel suposa un gran repte per al Vescomte de Valmont perqué ella representa la virtut i la moralitat, i ell és un falder que va gloriant-se de les seues conquestes.

5-)Madame de Tourvel ens mostra en la pel·lícula un gran conflicte moral que a sovint tenim les
persones. Podríeu identificar-lo en termes generals, no narrant els esdeveniments concrets?
El conflicte moral al que es refereix és el ser infidel al seu home i al mateix temps estar enamorada d’un altre.

6-)Diríeu que Madame de Tourvel és una persona “major d’edat” d’acord a l’ética de Kant?
Justifica detingudament la teua resposta utilitzant els teus coneixements.
Segons l’ética de Kant les persones deguem actuar amb bona voluntat i fer el que toca, es a dir, el que a nosaltres ens agradaría que ens féren; Madame de Tourvel actúa així peró acaba enamorant-se de Valmont i fent el que no deuría segons Kant; aleshores no és una dona “major d’edat” per a l’ética de Kant.

7-)Mme de Merteuíl i el Vescomte de Valmont són persones independents, captivadores,
dominadores. Recorda la seua relació, si están enamorats, si es demostren la seua estima, qué
valor simbòlic té el maquillatge de la Marquesa i raona: com aconsegueixen aquesta classe de
persones el poder? És el camí cap al plaer? Els dona finalment la felicitat?
· Aquesta classe de persones aconsegueixen el poder portant com una máscara, es a dir, una doble cara que els permet fer tot el que volen i al mateix temps guardar les apariéncies.
· Pense que aquest cami no és l’indicat perqué et pot donar plaer en el moment però al llarg del temps pagues els mals actes que has fet.
· Finalment no els dona la felicitat perqué el Vescomte de Valmont mor i la marquesa de Merteuíl és despreciada públicament en l’ópera.

8-)L’ética kantiana proposa que una bona conducta moral és tota aquella acció en la que considerem als altres com un fí en sí mateix i no com a un mitjà per aconseguir els nostres propósits. Valora d’acord a aquest principi ètic les accions de la marquesa de Merteuíl, el Vescomte de Valmont, Cecile de Volanges i el Cavaller Danceny.
-Marquesa de Merteuíl: pense que no té una bona conducta moral perqué intenta manipular als demés per a la seua conveniéncia.
-Vescomte de Valmont: és un falder que només pensa en ell i en el seu plaer.
- Cécile de Volanges: una jove enamorada que té que renunciar a l’home que vol per a casar-se obligada amb un altre.
-Cavaller Danceny: jove enamorat de Cécile però que acaba caiguent en la xarxa de madame de
Merteuíl.

9-)Una bona acció moral, segons Kant, per ser racional ha de ser universalitzable, es a dir, ha de
ser desitjable que tothom la realitzara de igual manera. Vé a dir, que el que és bó per a
ú ha de ser bó per a tothom. Com valoraríes d’acord a aquest principi ètic als personatges
anteriors?
Tant la marquesa de Merteuíl com el Vescomte de Valmont no tenen una bona acció moral per lo tant no son models a seguir. Per altra banda, Cécile de Volanges i el Cavaller Danceny en un principi pareix que actúen amb bona voluntat però finalment acaben traicionant-se un a l’altre.

10-)La pel·lícula és una crítica a la moral i els costums de l’aristocràcia durant el s. XVIII.
Elabora tú aquesta crítica. Fixa’t als que són i com els mostren públicament els diferents
personatges, el significat de l’escéna final de Mme de Merteuíl, al desenllaç de Valmont, etc...
La pel·lícula està basada en la aristocràcia francesa del s.XVIII y cóm ésta comença a decaure.
Els personatges, tal com correspon al moment històric que estàn atravessant volen trencar amb tot el que ha ocorregut fins aleshores; sols els interesen els líos amorosos i no pareix que tinguen res més que fer. Guarden les apariéncies i no dubten en utilitzar-se uns als altres. Al final, el tipus de vida que porten els passa factura i acaben destruint-se a ells mateix.




 Aitana Peris Cánovas 4º A